Το κεντρο μας
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας

Ιστορια

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας (ΚΠΕ Έδεσσας) ιδρύθηκε με την 72942/Γ2/11-7-2002 Απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2003 υπογράφηκε σύμβαση 15ετούς διάρκειας ανάμεσα στο ΥΠΕΠΘ και το Δήμο της Έδεσσας, που προβλέπει:

  • από την πλευρά του Δήμου την παραχώρηση κτιριακών εγκαταστάσεων για στέγαση του ΚΠΕ, τον εξοπλισμό και τη φροντίδα των υποδομών του και την κάθε είδους στήριξη με τις διάφορες δημοτικές υπηρεσίες.
  • Κι αντίστοιχα από το ΥΠΕΠΘ τη χρηματοδότηση του ΚΠΕ από ειδικούς λογαριασμούς, τη στελέχωσή του με εκπαιδευτικούς, την επιμόρφωσή τους και γενικότερα τη θεσμική, οικονομική και διοικητική στήριξή του.

Το ΚΠΕ Έδεσσας στεγάζεται σε κτίρια του Υπαίθριου Μουσείου Νερού Έδεσσας στην περιοχή Μύλοι Καταρρακτών και συγκεκριμένα στο Βυρσοδεψείο Καρανικόλα, και στον Αλευρόμυλο του Σαλαμπάση.

Στοχος

Βασικός στόχος του ΚΠΕ Έδεσσας είναι να στηρίξει το θεσμό της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο ευαισθητοποιώντας τους μαθητές σε θέματα περιβάλλοντος ώστε να γίνουν περιβαλλοντικά υπεύθυνοι, ικανοί να συγκροτήσουν κοινωνίες με ήθος και υπευθυνότητα απέναντι στη φύση.

Ακόμα το ΚΠΕ Έδεσσας υπηρετεί στόχους του με:

  • Την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και τη στήριξη των αντίστοιχων σχολικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Π.Ε. των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
  • Την οργάνωση και υλοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς και ομάδες ενηλίκων γενικότερα, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
  • Την παραγωγή εκπαιδευτικού – υποστηρικτικού υλικού.
  • Την οργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων για το περιβάλλον.
  • Προώθηση της έρευνας στο χώρο της Π.Ε.

Το ΚΠΕ Έδεσσας απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε σχολεία των νομών Γρεβενών, Ημαθίας, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Πέλλας, Σερρών και Φλώρινας (νομοί εμβέλειας του ΚΠΕ Έδεσσας), αλλά και σε σχολεία όλης της χώρας.

Παιδαγωγικη Ομαδα του Κ.Π.Ε.
testimonial-team (Demo)
Θεοδωριδου Σοφια
Υπεύθυνη Λειτουργίας του Κ.Π.Ε.
Μηχανολογος , Δασκαλα
testimonial-team (Demo)
Σουκιουρογλου Ιωαννης
Αναπληρωτής Υπεύθυνος
Γεωπονος, Νομικος
testimonial-team (Demo)
Ρουσσου Μαρια
Μέλος της παιδαγωγικής ομάδας
Δασκαλα
testimonial-team (Demo)
Παπαδοπουλος Αθανασιος
Μέλος της παιδαγωγικής ομάδας
Δασκαλος
testimonial-team (Demo)
Καραδημου Δεσποινα
Μέλος της παιδαγωγικής ομάδας
Καθηγητρια Γερμανικης Φιλολογιας