Στο πλαίσιο του προγράμματος μελετώνται και συγκρίνονται οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες και η επίδρασή τους στο φυσικό περιβάλλον, τόσο στον πολιτισμό της αρχαίας Πέλλας όσο και στη σημερινή εποχή. Συγκεκριμένα, αναλύεται:
- ο πολεοδομικός σχεδιασμός της αρχαίας Πέλλας (κτίρια, κατοικίες, δρόμοι, εμπορικά & διοικητικά κέντρα),
- οι βασικές αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής που εφαρμόζονταν τότε,
- τα υλικά δόμησης (π.χ. κτιρίων, δρόμων),
- τα δίκτυα μεταφοράς, ύδρευσης και αποχέτευσης.
Παράλληλα γίνεται ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν στις αρχές της βιωσιμότητας που διέπνεαν τις ανθρώπινες δραστηριότητες της εποχής εκείνης, καθώς και διερεύνηση και εφαρμογή των αρχών αυτών στη σημερινή εποχή. Οι όψεις της βιωσιμότητας οι οποίες αναδεικνύονται μέσα από τη σύγκριση της αρχαίας με τη σημερινή εποχή σχετίζονται με:
- την γενικότερη οργάνωση και ποιότητα ζωής και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις ανθρώπινες δραστηριότητες,
- τις προτάσεις για συγκεκριμένες βιώσιμες λύσεις στη σημερινή εποχή, που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.
Με βάση τα παραπάνω, μέσω του προγράμματος γίνεται μια νέα θεώρηση, πέραν της ιστορικής, του οικισμού της Αρχαίας Πέλλας προκειμένου να αναδειχθούν αξίες και αρχές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως εναλλακτική πρόταση εξόδου από τη σοβαρή υποβάθμιση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι σύγχρονες πόλεις.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών, ώστε αυτοί να καταστούν ενεργοί πολίτες σε θέματα αειφορικής διαχείρισης πόλεων και κτιρίων.